Продължете към съдържанието

БНР: Програма “Генерация” в подкрепа на бъдещите абитуриенти

  https://bnr.bg/sofia/post/101819693/programa-generacia-v-podkrepa-na-badeshtite-abiturienti

  Програма „Генерация“ помага на деца и младежи в риск чрез менторство, обучения и материална помощ. По време на настоящата си кампания, в месеца на абитуриентските балове, те събират и предоставят на нуждаещите се официални тоалети за безвъзмездно ползване.

  Разговор в предаването „Ритъмът на столицата“ с Жени Шиер, ръководител на програмата, която разказа повече.

  „Ние сме екип доброволци и създадохме програма „Генерация“, с цел да помагаме на децата, които живеят в институции. Помагайки на двама зрелостници, които вече трескаво се подготвят, попаднахме в този водовъртеж, около подготовката за баловете“, сподели тя, разказвайки за спонтанното възникване на каузата. Тя уточни, че тъй като самите те са доброволци и дарители „около нас се завъртя един ентусиазъм и спонтанно започнаха да ни подаряват рокли”. 

  „В началото имахме малко дарения, но тъй като го обявихме, сега лавинообразно има желаещи да даряват своите рокли“, поясни тя. И допълни, че вече имат над 30 изискани тоалета, които могат да се видят на страницата на Програма „Генерация“. Също имат и костюми за момчета, а колекцията се разраства. 

  Младежите могат да погледнат и изберат, могат и да се коригират някои неща, казва Жени Шиер и направи уточнение, че дрехите не се продават и не се отдават под наем, а се предоставят за безвъзмездно ползване от абитуриенти. На страницата са публикувани снимки с точните размери на дрехите, увери тя.

  Друг аспект на кампанията е нарастващата нуждата на отговорност към околната среда и намаляване на въглеродния отпечатък. Само текстилната промишленост произвежда приблизително 10% от световните въглеродни емисии и почти 20% от световните отпадъчни води. Модният и текстилният сектор водят до приблизително 1,2 милиарда тона въглероден диокис произведени и изпуснати в околната среда годишно.

  Всяка година се пропиляват излишно големи средства за абитуриентски тоалети, които никога повече не биват облечени и не се използват. Това са тонове платове, копчета, мъниста, перли и др. създадени с часове труд, които имат стойност за един единствен ден в нашия живот.

  „Хубаво е да се осъзнае, че в България се прекалява с кича и зрелищността на тези тържества. Това е по-скоро балкански синдром, в Европа и в цивилизования свят не е така”, категорична е тя.

  От програма „Генерация“ споделят:

  „С този проект искаме да положим началото на създаване на отговорно отношение в младите хора към природата и наличните ресурси“. 

  Чуйте още в разговора на Данаил Конов: https://bnr.bg/sofia/post/101819693/programa-generacia-v-podkrepa-na-badeshtite-abiturienti

  Подкрепете като споделите!
  fb-share-icon