Продължете към съдържанието

Да те „полази“ * Боги от БГ РАДИО с бабиния кекс и много топлина

  Богдана Трифонова – любимият глас за събуждане на хиляди българи, зарадва младежите от Преходните жилища с лично посещение в дома им.

  Навръх Игнажден, 20 декември, нежната половинка от сутрешния радио тандем Симо и Боги, посети общинската къща в кв. Горна баня, обитавана от 12 деца и младежи, живеещи без родителски грижи. Дипломираната куклена актриса не само се запозна с децата и условията на живот в дома, но и лично се развихри в кухнята им.

  Оказа се, че Богдана е истински кулинарна хала – за минути във фурната влезе първият от двата кекса по стара семейна рецепта на нейната фамилия. Децата опитаха авторския кекс на баба Коца от село Долна Мелна, Трънско, и останаха очаровани от вкуса и лекотата на приготвяне.

  Вечерта започна с приготвяне на десерта, но усмихнатата Боги беше помислила и за основното – любимата на нейния син Андрей паста със сметана, пиле и гъби. Всички присъстващи младежи се включиха в кулинарното парти – един разбиваше с миксер яйцата и слагаше ванилия и портокалови корички в сместа за кекса, друг режеше пресни печурки за пастата, трети белеше лют чесън за соса и почистваше работния плот.

  Накрая сговорната гурме дружина седна заедно на масата и под омайните разкази на Боги всички хапнаха вкусно и прекараха една различна и много приятна вечер с безкрайно благата звездна гостенка.

  Благодарим на Боги за това, че тутакси откликна на поканата на Фондация „Програма Генерация“ и прегърна идеята да се запознае с момичетата и момчетата от дома! Фондацията помага на младежите от преходните жилища в Горна баня и инициативата е част от стратегията за тяхното социално интегриране. На финала и пожелаваме успешна и изпълнена с любов и топлина нова година!

  *Най-характерен за празника е обичаят „полязване“, породил и някои от названията на празника – Поляз, Полязовден. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година. Първият, дошъл в дома, се нарича полезник (сполязник, споходняк, поожняк, полазник). Ако той е с добър „полез“ – добър човек, късметлия или имотен, то годината ще бъде за семейството добра, здрава и плодородна. Източник Wikipedia

  Подкрепете като споделите!
  fb-share-icon