Продължете към съдържанието

Докосване до величието: Среща с творчеството на Златю Бояджиев

  С група деца от Преходни жилища се потопихме в света на българското изобразително изкуство, посещавайки изложбата “Златю Бояджиев: Послания” в Националната художествена галерия.

  Благодарение на увлекателния разказ на куратора Весела Радоева, децата се разходиха през 12-те зали на Двореца, разглеждайки живописни платна, подготвителни ескизи, документални материали и фотографии. Експозицията им разкри богатия творчески път на Златю Бояджиев – от ранните му творби до емблематичните му картини, създадени след тежкия инсулт през 1951 г.

  Очаровани от картините, децата с интерес разглеждаха детайлите, задаваха въпроси и споделяха своите впечатления. Забелязахме искрата в очите им, истинското им любопитство и жажда за знание.

  Впечатлението от картините на майстора беше огромно. Децата с интерес разглеждаха детайлите, попиваха цветовете и се замисляха над посланията, скрити в платната. Творчеството на художника – изпълнено с родолюбие, морал и стремеж към уникалност – не само ги докосна, но и провокира въпроси, разговори и размисли.

  Децата бяха толкова впечатлени, че си обещахме да се върнем през пролетта в Пловдив, за да се насладим на още от изкуството на майстора. Очакваме с нетърпение новата среща с неговата неповторима магия.

  Подкрепете като споделите!
  fb-share-icon