Продължете към съдържанието

Един много мокър и още по-щастлив рафтинг ден във водите на Искър (галерия)

  Щастливи сме да споделим с вас осъществяването на една мечта – мечтата на децата от Преходните жилища в Горна баня за спускане по бурни речни води! Разбира се, за тази реалност основен принос имат всички дарители, които за малко време успяха да натрупат нужните средства.

  Нямаше по-добро време за рафтинга от един горещ юлски ден това лято. Трасето, което избрахме, е едно от изпитаните за тази екстремна дисциплина у нас – от Гара Бов до Лакатник по течението река Искър. Благодарим от сърце на Х-клуб и rafting.bg за организацията, сигурността и приятелското отношение!

  Децата пристигнаха с влак от София до село Лакатник в Искърското дефиле. Шестимата младежи и девойки на възраст между 16 и 18 години и двамата им възпитатели бяха екипирани по всички правила на рафтинга и с бусче се придвижиха до началната точка на спускането. Три, две, едно – и хоп в пенливите води на най-дългата изцяло българска река – Искър! Изживяването беше невероятно, а някои от децата споделиха, че това е най-хубавият ден в живота им. Както се казва в шопския край – от Искъро по-дълбоко нема и от младежите по-щастливи също нема!

  След умората и емоцията групата обядва вкусно в ресторанта в близост до рафтинг базата. А преди да поемат обратно към София младежите влязоха в една от най-дългите пещери в България – Темната дупка.

  А ето и как точно изразходвахме събраните средства – точно 790 лева. Първо заплатихме рафтинг спускането на организаторите. Пратихме застраховките, храната, билетите за влака. Покрихме таксите за platformata.bg, през която се осъществяват даренията, заплатихме разходите за популяризиране на набирателната кампания в социалните мрежи и отделихме малка сума за екипа, който организира цялото събитие.

  Рафтинг приключението е само една от нашите идеи за лятото на тези деца. Подготвили сме още много полезни и забавни инициативи за тях. За жалост децата и младежите от институциите не прекарват ваканцията по най-полезния и приятен начин. Затова опитваме да организираме за тях ангажиращи преживявания, каквито децата със семейства обичайно имат. Някои от младежите от Преходните жилища стоят в дома, скучаят и просто се затварят в себе си. А други обратното – скиторят навън и често попадат в проблемни ситуации, като се сближават с групи с вредно, често дори престъпно поведение. Планирали сме екскурзии, културни събития, излети и спортни активности. Ще направим всичко по силите си, за да направим лятото на децата и младежите от дома цветно и полезно.

  За едно от събитията вече имаме нова набирателна кампания – това е почивка в Китен в началото на месец септември. Можете да дарите тук, както и да научите подробности за инициативата.

  Благодарим ви, уважаеми дарители! Вие сбъдвате изстрадани детски мечти!

  Подкрепете като споделите!
  fb-share-icon