Продължете към съдържанието

Една година, една голяма стъпка!

  Радостина е самотна майка, жертва на домашно насилие, която се бори за бъдещето на своите петгодишни близнаци. След години на тормоз, тя успява да се измъкне от абсурдния кръг на насилието, но сега се изправя пред нова битка – осигуряването на дом и спокойствие за себе си и децата.

  В началото на 2023 година Радостина се обърна към нас с призив за помощ. 

  Била е принудена да бяга от насилието, прекарвайки години в Кризисен център. С помощта на майка си, Радостина се премества в град Своге, където двете се грижат една за друга и за близнаците. Но съдбата отново я изправя пред изпитание – бабата на децата се разболява и Радостина остава сама с децата и без жилище.

  Късметът е бил на нейна страна и ангажирани познати се свързаха с нас. През миналата година направихме всичко по силите си да обединим дарителския ресурс и да помогнем на Радостина да преодолее кризата. Организирахме дарителска кампания и през platformata.bg на фондация Bcause и dmsbg.com на Български дарителски форум събрахме общо 7 900 лева. С тази сума успяхме да свършим много неща, но основното е – топъл дом и сигурна среда за децата. 

  С парите заплатихме двоен депозит и вече дванадесет месеца поемаме голяма част от месечния свободен наем за жилището. Закупихме покъщнина и текстил. От Мебели Виденов получихме дарение две легла и шкаф къщичка за играчки. Магазини Зора дари пералня, хладилник и готварска печка. На този етап домът е оборудван задоволително. Децата живеят в чист и уютен дом.

  Особени благодарност заслужава семейството, което отдаде апартамента си под наем в Своге. Те подходиха с голямо разбиране и станаха част от целия екип за грижа. Предоставиха кухня и мебели за ползване. Подкрепят децата и помагат с каквото могат.

  Стараем се да подпомагаме децата емоционално и да се грижим за развитието им. В детската градина за двете деца покриваме таксите за курс по английски език. Осигурихме едноседмична почивка през лятото за децата и Радостина в Банско. Семейството почива в хотел за първи път в живота. 

  Нашата грижа не се ограничава до осигуряване на материални помощи. Менторската ни програма предоставя лично отношение, психологическа подкрепа и ангажираност. С нашите ментори помогнахме на Радостина с медицински прегледи за децата. Организирахме очен преглед и поръчката на очила за момченцето и преглед при кардиолог поради съмнения за сърдечни проблеми. Подкрепихме нея и детето в обследването за дефицити, психолог и психиатър. За голямо щастие момченцето е напълно здраво, но има все още леки поведенчески проблеми заради тежките години, които децата и майката са преживяли. Предстои ни още много работа.

  И не на последно място трябва да разкажем, че водим децата на кино и театър, разхождаме се в София и сме се постарали да не им липсват книжки, материали за рисуване и играчки. Правим всичко по силите си двете близначета да растат в пълноценна среда, за да могат да развият целия си потенциал.

  За да можем да продължим да подкрепяме Радостина и децата, подготвяме нова кампания. Предстои ни да положим сериозни усилия за наваксване на дефицитите от децата и да ги подготвим за училище през 2025 година.

  Екипът на Програма Генерация вярва, че заедно сме отговорни към децата, особено тези в риск. Те имат потенциал да станат пълноценни личности, а ние се стараем да осигурим за тях условия за равен старт в живота. Помогнете ни да помогнем на Радостина за нейното спокойно родителство без риск от настаняване на децата в институция и сигурен и уютен дом за тях. Интересувайте се какво правим и подкрепяйте нашите кампании!

  Подкрепете като споделите!
  fb-share-icon