Продължете към съдържанието

За една нормална учебна година

  Обичайно в края на лятото родителите на ученици започват да правят списъци и да организират набавянето на всичко необходимо за новата учебна година. Но животът е такъв, че не всички ученици имат родители и близки, които да се погрижат за тях. Затова организираме набиране на средства за базовите училищни нужди на 14-те деца и младежи без родители от общинските Преходни жилища в кв. Горна баня в София.

  Тъжната истина е, че децата без родители, които живеят в Преходните жилища, разполагат единствено с покрив над главата си и храна, осигурени от Общината. За всичко останало те разчитат на добрата воля на дарителите – от бельо, дрехи и обувки до химикалки и острилки за моливи, тетрадки и евентуално някой разхлаждащ сладолед. Ако останат лев-два, разбира се…

  Ясно е, че началото на учебната година е свързано с немалко разходи – учебни пособия, раници, спортни облекла и какво ли още не. Досега това е една от най-големите и системни трудности, с които ръководството на дома ежегодно се сблъсква – липсата на средства за елементарни ученически нужди. А когато трябва да се осигурят допълнителни уроци и извънучилищни занимания положението става още по-сложно.

  Изчислихме, че за едно спокойно, материално осигурено и без излишни разточителства начало на учебната година за всички 14 деца от дома са необходими 4800 лева. Те ще покрият базовите нужди – тетрадки, средства за писане, учебни помагала, раници, облекло и обувки за спорт, както и други на пръв поглед дребни, но важни за обучението вещи и пособия. Всеки родител е наясно, че разходите не са еднократни в дните преди 15 септември – целогодишно изникват спонтанни нужди и имаме голямо желание да осигурим спокойствие на децата и ръководството на дома за месеците напред. В сумата се включват и служебните разходи за кампанията – такса към платформите за дарения, спонсорирано съдържание в социалните мрежи и разход за екипа, движещ инициативите.

  Преходните жилища са центрове за настаняване от семеен тип към Столична община за деца без родителска грижа. В двете жилища живеят четиринадесет деца и младежи на възраст от 16 до 18 години. Всички деца учат, а някои от по-големите и работят почасово.

  На нашата страница можете да следите всичко, което реализираме като подкрепа за децата от Преходните жилища: https://generation-program.com/ 

  Винаги поддържаме активна обратна връзка – и в тази кампания всеки дарител ще разбере как точно са изразходвани средствата и какви нужди са били удовлетворени. Може да ни следвате и във Facebook и Instagram.


  Сигурни сме, че заедно ще дадем един достоен старт на учебната година за децата без родители от жилищата в Горна баня. Единствено заедно можем да осигурим трите „У“ тази есен – Училище, Увереност, Усмивки! Благодарим предварително на всеки, който се включва в кампанията!

  Подкрепете като споделите!
  fb-share-icon