Продължете към съдържанието

Младежки парламентарен контрол

  Какво е да си депутат? Кой измисля законите? Защо трябва да има мнозинство? За какво служи звънецът на председателя? Тези и още много любопитни въпроси намериха своите отговори в един дъждовен ден в края на ноември. Тогава група ученици от дома за деца без родителски грижи в кв. Горна баня посетиха историческата сграда на Народното събрание на Република България в центъра на София. 

  Младежите бяха посрещнати лично от трима действащи депутати – Кристина Петкова, Катя Панева и Христо Петров. Въпреки много натоварения си ден тримата отделиха повече от час, за да се запознаят лично с всяко дете и да  разкажат за смисъла на парламента, за историята на световната демокрация, за особеностите на работата на народните представители. С голямо търпение и усмивка Христо Петров, по-известен като рапъра Ицо Хазарта, обясни на притихналите от вълнение младежи за съществото на всичко, което се случва в сградата. Даваше интригуващи примери за дискусиите, гласуването и дори споровете в парламента.

  По-късно младежите направиха един „тур“ и до сърцето на Народното събрание – пленарната зала. Там чуха още подробности за задълженията на депутатите, за работата на комисиите, за историята на родния парламент. Всеки от тях имаше възможност да седне на председателското място и тържествено да удари големия звънец на трибуната.

  Децата бяха едни от последните посетители в легендарната бяла сграда на пл. „Народно събрание“ №2 преди предстоящия мащабен ремонт на зданието. От построяването си през 1885 г. до днес сградата не е ремонтирана основно и в следващите няколко години депутатите ще заседават в допълнителната база на институцията на пл. „Княз Александър I“ №1. 

  Подкрепете като споделите!
  fb-share-icon